KRO GÅRD - KROVÅGEN HESTESENTER
Hjem > Bli kjent > Kulturminner

Kulturminner på gården

Gården Kro har tre verneverdige bygninger fra 1840-tallet, hovedhuset, driftsbygningen og sjøhuset. Bygningene er helt el. delvis restaurert med mange fine, gamle bygningsdetaljer.

 

.

005.JPG 

Driftsbygning fra 1848.

 

Driftsbygningen har gjennomgått betydelig ombygging og modernisering etter at vi overtok gården. Bygningen er registrert som verneverdig i Sefrak-registeret (Rogaland Fylkeskommune).

Bygningen hviler på en vakker steinmur som tross sine 160 år holder en utrolig standard. Mot sør er det opprinnelige skifertaket i bra stand.

Bygget rommer to staller, høylåve, kafèen Kajas Kro med plass til 18, møterommet Stalloftet med plass til 18 - pluss diverse utstyrsrom.

 

 

 

 

 

 

013.JPG

 

 Hovedbygning fra 1848.

 

 

Den gamle hovedbygningen blir på folkemunne kalt "Bygningen i Kro". Et staselig gammelt herskapshus som står seg godt i forhold til alder. Det er klassifisert i verneklasse A i Sefrak-registeret, og mottok Kulturvernprisen i Rogaland for 2009 !

Mange fine innredningsdetaljer er tatt vare på, og bygget har beholdt sitt opprinnelige uttrykk.

Bygningen er skilt ut fra gården som egen eiendom for Johanne Lovise og Jacob Thorolf Larsen, og benyttes som sommerhus.

 

 

 

 

 

Sjøhuset, avstand.jpg

Sjøhuset i Krovågen fra 1848 (hovedhuset til venstre i bakgrunnen, gården og hestesenteret til høyre). Bygningen er registrert i verneklasse A i Sefrak-registeret

 

 

 

 

Sjøhuset i Krovågen - anno 1848. Utvendig restaurering av vindehus og vinne, vegger og vinduer ble gjort i 2006.

Nå står innvendig restaurering for tur ! Drømmen er å ta vare på interiør og gamle redskaper, sette istand grua og det gamle kontoret til sildehandler Larsen.

IMG_5284.jpg

Interiør fra sjøhuset.